Bjarne Kallis

Kreikan lähtö lähenee

Kuinka kauan poliitikot itse uskovat omiin väitteisiinsä, että tukilainojen antaminen Kreikalle on kaikista huonoista vaihtoehdoista se kaikkein pienin paha. Vain harva on enää tätä mieltä. Tukilainojen seurauksena tilanne Kreikassa on vain pahentunut . Lainoista ovat hyötyneet oikeastaan vain yksityiset velkojat eli pankit, joiden Kreikka-saatavat ovat siirtyneet pääasiallisesti euroalueen veronmaksajille. Lähes puolet Kreikan valtiovelasta on jo siirtynyt EU:n tukirahastojen ja Euroopan keskuspankin kautta euroalueen veronmaksajille. Jos Kreikka oli kykenemätön maksamaan velkansa pankeille miten voi kuvitella että se onnistuisi sen tekemään uudelle velkojalle EKP:lle ja EU:n tukirahastoille. Velkasaneeraus ja Kreikan eroaminen eurosta olisi tässä tilanteessa niin Kreikalle kuin koko EUlle paras ratkaisu. Muut vaihtoehdot vain pitkittävät piinaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

Vielä ei tiedä eroaako Kreikka vai erotetaanko se, mutta velkaseneeraukseen se varmasti menee. EU ei vaan ole vielä valmis laittamaan Kreikkaa velkaseneeraukseen ja he pelaavat aikaa. Kreikan tulevaisuus voisi olla parempi eurossa tai sitten ei. Poliittisesta kannasta riippuen ihmiset heittävät omia arvailujaan.

Austerity Anger: Cops lash out at cuts protests in Spain
http://www.youtube.com/watch?v=Nyb9oGbgxhY&list=FL...

Olli Kankaanpää

Miksi Suomen allekirjoittama vakuussopimus on kokonaisuudessaan salainen? Sopimuksessa ei varmaankaan ole muuta salassapidettävää, kuin Suomelle takuut antaneiden kreikkalaisten pankkien nimet? Saksan ja Ranskan yhteistyön tuloksena kyseisten euromaiden pankit pelastettiin vastikkeetta veronmaksajien rahoilla. Angela Merkelin ja hänen puolueensa sidosryhmiin kuuluvat jatkossa saksalaiset pankit. Lautakasa tai sen puuttuminen on tähän nähden hyvin pieni asia. Jääviysongelmia?

Olli Polli

Neljä pankkia: Alfa bank, Pireus bank, Eurobank ja Ethniki bank siinä ne salaiset pankit on.
http://juhahamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/978...
Tuolla voi tutustua niiden taseisiin :-P vakuuttavaa ?

Olli Kankaanpää

Onko tämä varmaa virallisten kanavien kautta julkistettua tietoa?

Olli Polli

Olli: Kreikan lehdet siitä kertoi ! Onko ne "virallisia" jätän yleisön päätettäväksi.

Käyttäjän villepihola kuva
ville pihola

"Miksi Suomen allekirjoittama vakuussopimus on kokonaisuudessaan salainen? Sopimuksessa ei varmaankaan ole muuta salassapidettävää, kuin Suomelle takuut antaneiden kreikkalaisten pankkien nimet?"

Eihän ne nimet ole olleet mitään salaisia. Ne ovat NBG-Group, Eurobank, Alpha bank ja Pireus bank.

Niistä on enemmän tietoja täällä:

http://juhahamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/978...

Edit. Juha kerkeskin jo itse vastata.

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

Niin mutta miksi sopimus on salainen ?

Onko jotain salattavaa? Varma tienasti 30 vuoden päästä, buhahaha.

Arvo Kuusela

Rehellinen mielipiteeni:

Syy siihen miksi tätä sopimusta ei pitäisi näyttää kenellekään eikä se kelpaa esiteltäväksi ja se pitäisi mieluimmin salata, panna jonnekin tallelokeroon ja unohtaa ainakin 30 vuodeksi, tai meiluiten kokonaan.

Nuo takuut ja se sopimus on vain seurausta siitä että EU:ssa on lähdetty mukaan suomalaiseen sisäpoliittiseen peliin persuvaaran torjumiseksi. Koko takuut on pelkkää bluffia. Ne on tehty vain jotta demarit pystyisivät pitämään vaalilupauksensa, mikä lupaus oli välttämätön, jotta persut saatiin pidettyä pois valtapolitiikasta. Ilman sitä lupausta jytky olisi voinut olla isompi, eikä sen olisi tarvinnut olla paljon isompi jotta paljon enemmän populistista sotkua olisi syntynyt.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Eiköhän anneta kreikkalaisten tehdä tämä ratkaisunsa itse ilman painostusta. Minua harmittivat esim. Kiviniemen kiviriippa puheet. Ei pidä potkia maassa olevaa.

Olli Kankaanpää

Aika on rahaa, ja etenkin Kreikalle annetusta ajasta maksavat kaikki.

Olli Pusa

Kiviniemen kiviriippa puheet on puhdasta vastuun pakoilua. Hän ja kepu oli mukana ensimmäisessä Kreíkka paketissa, josta tämä hullutus alkoi. Silloin oli jo näkyvissä, että Kreikka ei selviä vaatimuksista, vaikka kuinka säästäisi. Joko Kiviniemi ei silloin ymmärtänyt mikä oli tilanne tai oli mukana poliittista syistä (kokoomusta peesatakseen).

Nyt Kiviniemi selittelee, että he eivät olleetkaan tyhmiä silloin, vaan kaikki ongelmat johtuvat Kreikan vastuutomuudesta. Samanlaisia väittämiä on täälläkin esittäneet kepulaiset poliitikot. Kyse on puhtaasta vastuunpakoilusta.

Seppo Hildén

Kreikkalaiset keksivät jo ennen ajanlaskumme alkua tragedia-näytelmämuodon.

En yhtään ihmettele, että sen keksivät kreikkalaiset.

Olli Pusa

Ennen liput taisi olla halvempia.

Olli Kankaanpää

Viikonlopun paras kommentti. Repesin nauruun.

Seppo Hildén

Olli, kreikklaiset piti Dionysoksen, viinin ja hedelmällisyyden jumalan, kunniaksi juhlia joissa kyseisiä tragedianäytelmiä esitettiin. Mutta tuolloin tragedianäytelmiä esitettiin vain viiden päivän ajan Kreikassa.

Nyt on Kreikalla mennyt tämä viimeisin tragedianäytelmä jo kaksi vuotta eikä taideta olla edes alkujuonikuviota pitemmällä.

Näytelmän lopun kyllä yleisö jo arvaa.

Olli Pusa

Juu. Tragedian loppu tiedetään ;-)

Eikös kreikkalaisissa näytelmissä ollut mukana joskus jonkinlainen jumalahahmo? Kun juoni meni toivottoman sekavaksi ja umpikujaan, se sinkautettiin näyttämölle pelastamaan tilanne. Ettei vain sillä ollut toisena nimenä "IMF" tai "tukipaketti"?

Seppo Hildén

"Eikös kreikkalaisissa näytelmissä ollut mukana joskus jonkinlainen jumalahahmo? Kun juoni meni toivottoman sekavaksi ja umpikujaan, se sinkautettiin näyttämölle pelastamaan tilanne."

Olli, sitä sanottiin deux et machinaksi, eli joku jeppe roikotettiin lavasteista väkipyörien avulla tekemään joku ihmeteko tai selitys yllättävälle juonenkäänteelle. Samaa asiaa ajoi kuoro, jos ei ollut väkipyöriä ja mekaanisia laitteita niin kuoro lauloi juonenmuutoksista.

Tätä kuorohommaa käytetään nytkin Kreikassa. Siellä käy EU:n valvontakuoro vähän väliä selittämässä kansalle missä kohta mennään.

Olli Pusa

Velkasaneeraushan on jo osa toista tukipakettia. Ja lisää tulee.

Kreikan tilanteen toivottomuus oli selkeä jo silloin, kun ensimmäistä tukipakettia sorvattiin. Kreikan ongelmat oli kumuloituneet sellaiselle tasolle, ettei se olisi voinut ongelmistaan selvitä. Julkinen velka oli karannut käsistä, talouden kilpailykyky ja vaihtotase romahtanut, valtion budejttivaje tolkuton, korruptio ja tehottumuus hallitsi koko yhteiskuntaa.

Ainoa oikea toimenpide olisi¨ollut erottaa Kreikka eurosta ja pakottaa se ottamaan käyttöön oma valuutta. Kreikan velat olisi samassa yhteydessä pitänyt velkasaneerata. Sitten olisi voinut yrittää uutta alkua. Silloin oli Kreikkaa rahoittaneille tullut isoja tappiota ja Saksassa ja Ranskassa olisi tarvittu pankkitukea.

Tuo ei kelvannut sillloin. Miksi? Kaksi keskeistä syytä. Ensiksi saksalaiset ja ranskalaiset pankit halusivat siirtää riskinsä veronmaksajille. Pannkituki olisi merkinnyt niille luultavasti, että yhteiskunta olisi ottanut tuetut pankin hallintaansa vastikkeeksi tuesta. Kun tuki kierrätettiin "Kreikan tukena", tuo asetelma hämärtyi. Saksan ja Ranskan hallituksillekin tuo sopi, koska hämärtyi pankkivalvonnan epäonnistuminen ja saatiin muutkin maat huijattua maksamaan niiden pankkitukea.

Toinen syy oli suojella suurta Euroopan liittovaltiohanketta. Nyt esimerkiksi tukipaketteja ajamassa ollut kepu yrittää selittää, ettei silloin tiennyt Kreikan tilanteen toivottomuutta. Roskaa, koska tuo asetelma oli selkeästi nähtävissä. Ja nyt on jo suomalaisessakin mediassa myönnetty, että Kreikkaan on jo uponnut tukea enemmän, kuin Kreikalla alunperin oli velkaa. Syy on yksinkertainen. Lisäkustannus tulee Kreikan vajeista näinä vuosina ja siitä osasta, jonka korruptoituneet kreikkalaiset poliitikot ovat varastataneet avustuksista. Loppu onkin mennyt pankkitukeen Saksaan ja Ranskaan.

Arvo Kuusela

Mitkä ovat vaihtoehdot Kreikan tukilainoille?

Kreikan onkurssi, pankkilaitosten joutuminen kovaan paineeseen, lainaehtojen kiristyminen yleisesti, lisää valtioita, pankkeja ja yrityksiä konkurssiin, kysynnän romahdus, vientiteollisuuden alasajo, lisää työttömiä, lisää työttömyden aiheuttamia kuluja, vähemmän verotuloja valtioille, valtiontalouksien alijäämien kasvamnen joka puolella, lainan saannin mahdottomuus, elvyttämisen mahdotomuus.

Mitä sitten? Tuhoko? No, ei nyt sentään. Valtava kaaos kyllälkin ja valtava omaisuuden uusjako ja uusi alku, ehkä hyvinkin hidas pitkä toipumisjakso.

Vaihtoehtona Kreikan tukemiselle olisi ollut suora pankituki.
Se kumpaa näistä tukimuotoa käytetään on makuasia.
Minusta Kreikan tukeminen maistuu sanana paremmalta kuin pankkien tukeminen.

---------
Euroopan yhteisen Kreikan tukilinjan sijasta olisi voitu valita toinen tie.

Kreikka oltaisiin jätetty oman onnensa nojaan ja kukin maa olisi hoitanut omien pankkiensa tukemisen ja nuollut omat havansa. Se olisi luultavasti johtanut myös nationalistien märän päiväunen toteutumiseen, EU:n hajoamiseen.

Euroopan ongelmat eivät kuitenkaan häviä mihinkään EU:n hajoamisen seurauksena. Päin vastoin, jokainen Euroopan maa joutuisi sitten yksin kohtaamaan sen globaalin kilpailun mihin EU ja kaikki muut vanhat hyvinvointimaat ovat joutuneet kohtaamaan, lisääntyneen ja lisääntyän kilpailun ns. kolmannen maailman kansojen taholta.

Kolmas maailmahan oli se maailma joka ei kuulunut kylmän sodan jaottelun mukaisesti itään eikä länteen eikä oikein mihinkään, se oli vaan. Kiinakin oli osa kolmatta maailmaa, koska se ei kulunut Moskovan vaikutuspiiriin.

Tänä päivänä ei ole enää kahta maailmaa, eikä kolmatta maailmaa joka ei kuulu mihinkään, vaan kaikki on sitä yhtä ja samaa globaalia maailmaa.

Globaalissa maailmassa pärjäävät ja käyttävät valtaa isot tekijät, isommat kuin mitä yksikään Eurooppalainen valtio yksistään on. Globaalin maailman mahtitekijäöitä ovat USA, Japani, Kiina, Brasilia, Venäjä.

Eurooppakin voisi olla mahtitekijä mikäli sen maat pystyisivät yhteistyöhön. Jos ne eivät siihen pysty Eurooppa ja sen pikkuvaltiot häviävät globaalissa maailmassa maailmankartalta merkittävinä tekijöinä.

Jäljelle jäävät suuret mahdit nielaisevat Euroopan pienet valtiot yksi kerrallaan, imaisevat ne omaan etupiriinsä, aivan kuten kolmannen maailman pieniä valtioita houkuteltiin kylmän sodan oloissa eri leireihin.

Jos Euroopassa ei ole Euroopan omaa leiriä kukaan ei aja eurooppalaisten asiaa kylmässa globaalissa maailmassa, vaan jokainen Euroopan maa hakee erikseen suojelua maailman mahtimailta.

Tämä on se vaihtoehto, tämä on se tilanne johon persupolitiikka pyrkii ja mihin se tulee johtamaan, jos se toteutuu.

.

Jukka Korhonen

Arvo, miksi keksit omia fantasiatarinoitasi?

Siinähän se on yläpuolella selitetty, miten ja miksi.

Nythän lopputulos on sama, Kreikka pannaan konkurssiin (velat leikataan). On kuitenkin pari eroa verrattuna siihen, jos Kreikka olisi pantu heti pari vuotta sitten konkkaan:

- Kreikka olisi päässyt halvemmalla ja helpommalla
- markkinat olisivat rauhoittuneet nopeammin
- Kreikan velkoja ei olisi siirretty yksityisiltä pankeilta veronmaksajille

Olli Pusa

"Kreikan onkurssi, pankkilaitosten joutuminen kovaan paineeseen, lainaehtojen kiristyminen yleisesti, lisää valtioita, pankkeja ja yrityksiä konkurssiin, kysynnän romahdus, vientiteollisuuden alasajo, lisää työttömiä, lisää työttömyden aiheuttamia kuluja, vähemmän verotuloja valtioille, valtiontalouksien alijäämien kasvamnen joka puolella, lainan saannin mahdottomuus, elvyttämisen mahdotomuus."

Mihin unohtuivat rutto ja heinäsirkat? Onneksi nykymallissa Kreikka voi elvyttää...

"Minusta Kreikan tukeminen maistuu sanana paremmalta kuin pankkien tukeminen."

Ei ole makuasia. Toisessa mallissa minä maksan pankkitukea saksalaisille pankeille ja toisessa en. Se on ihan eri asia.

"Jos Euroopassa ei ole Euroopan omaa leiriä kukaan ei aja eurooppalaisten asiaa kylmässa globaalissa maailmassa, vaan jokainen Euroopan maa hakee erikseen suojelua maailman mahtimailta."

Eikös EU juuri kerjää rahaa USA:lta, Venäjältä, Kiinalta? Onhan meillä nytkin leirit Euroopassa. Saksa, Ranska ja kumppanit haluavat maksattaa omat sotkunsa muilla. Ei siinä ole kyse mistään yleiseurooppalaisesta linjasta vaan puhtaasta rahastuksesta. Sitähän aina yritetään, jos löytyy hölmöjä, jotka liturgisten vuodatusten herkistäminä ovat valmiita maksamaan.

Jukka Korhonen

Jaa, sinustakin on tullut soinilainen "pölhöpopulisti".

Vasemmistoliiton ja muun eliitin totuus:

"Tienaamme Kreikalla"

"Meidän on pakko maksaa pelastaaksemme markkinat"

"Meidän on pakko maksaa pelastaaksemme euron"

"Kannamme vastuuta"

"Pelastamme Kreikkaa"

"Meillä on takuudet"

Koska liityt virallisestikin persuihin?

Arvo Kuusela

Nyt ei enää kannata liittyä persuihin.
Se aika meni jo ohi.

Olisi pitänyt liittyä alamäessä, olisi saanut hurjaa kyytiä.
Nyt on persuilla ylämäki edessä ja voi joutua lykkäämään.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Ei tuo Arvo varmaa ole. :D

Riippuu nyt Soinin pelisilmän oikeellisuudesta Keskustaan päin.

Liity vaan - minä pysyttelen heitä ymmärtävänä sitoutumattomana! :D

Tapio Vehmaskoski

Mikä muu puolue vastustaa "Kreikka-tukia"? Kerro minullekin, jos tiedät?

Ei Persuihin tarvitse liittyä, mutta tänä päivänä ei ole vaihtoehtoa, jos haluaa vastustaa hallituksen EU-velkatukipolitiikkaa. Siis asiallisesti ottaen liittymättä puolueeseen tue Perussuomalaisia kunnes sinulle on parempi vaihtoehto vastustaa.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Arvo taitaa olla "päättämättömyyden tilassa?"

Hän alkaa puhua asioista niiden oikeilla nimillä mutta entinen "eu-optimismi" lyö yhä jarruja.

Menee miten menee. Mutta on hulluuden huippu ostaa 10-20 vuotta Kreikalle kallista aikaa noin 100 mrd euroa/ vuosi. Eikä Kreikka kuitenkaan tule nousemaan tästä ilman omaa, itsenäistä päätöksentekoa ja omaa valuuttaa.

Eu pienentää omien pankkiensa tappioida veronmaksajien varoilla. Ja kun ne ovat heidän mielestään "siedettävällä" tasolla, Kreikka lentää ulos EU: sta ja eurosta!

Arvo Kuusela

"Eu pienentää omien pankkiensa tappioida veronmaksajien varoilla. Ja kun ne ovat heidän mielestään "siedettävällä" tasolla, Kreikka lentää ulos EU: sta ja eurosta!"

Toki näinkin voi käydä, mutta en usko että niin on suunniteltu.
Pidän Kreikan selviämistä erinäisten tukitoimien ja sisäisen ryhdistäytymisen kautta varmana asiana, jos kärsivällisyyttä riittää.

Kreikan säilymiselle eurokannassa on noin 85%:n todennäköisyys, jos euro ylipäätänsä säilyy. Euron säilymisen suurin este on erilaiset kansallismieliset liikkeet eri maissa, jotka tekevät myräntyötä euron horjuttamiseksi ja populististen kansanliikkeiden kautta ketäävät kannatusta jotta saisivat kansalaistem mielipiteet horjumaan ja demokraattisen päätöksenteon estettyä.

Siitä systä ei vielä tiedä miten käy eurolle. Mutta Euroopan yhteistyö ja yhteinen valuutta on niin itsestäänselvästi parempi vaihtoehto kuin hajanainen Eurooppa, jossa yksi valtio hakee turvaa Venäjästä, toinen Kiinasta, kolmas Amerikoista ja neljäs vaikkapa Brasiliasta. Se on niin huono vaihtoehto että jossain vaiheessa järki voittaa kansallismieliset intohimot ja huomataan että on sittenkin parempi hakea ystävät läheltä ja liittoutua naapurimaan kanssa.

.

Olli Pusa

Suosittelen taskulaskimen hankintaa ja sitten Kreikan lukujen muuttamista Suomeen. Kun luvuissa nousee tukka pystyyn, kannattaa muistaa että Suomen talous on paljon vahvempi kuin Kreikan.

Todennäköisyyslaskentaa harrastaneena todettakoon, että vedonlyönnissä kukaan ei voisi voittaa, jos ei olisi hönttejä jotka veikkaavat väärin.

Jouni Valkonen

Kreikka voisi mitätöidä 400 miljardia euroa velkaansa. En siis tarkoita mitään 'hallittua konkurssia', vaan 100 prosenttista julkisen velan mitätöimistä, että takaajat, kuten Suomi ottaisivat kontolleen sataprosenttia takausvastuustaan.

Tämän Kreikka luultavasti tekeekin, jos ovat järkeviä, mutta ensin toki kannattaa ottaa kaikki mahdolliset tukipaketit vastaan.

Velan perijöillä ei ole mitään laillisia oikeuksia periä velkaa Kreikalta. Kauppasaarto rikkoisi kansainvälisiä oikeuksia.

Samoin jos Kreikka tekee taloudestaan kysyntävetoisen, eli käyttää BKT:sta yli 80 prosenttia palkkojen, eläkkeiden ja tulonsiirtojen maksamiseen, niin ei Kreikkalaisilla ole mitään ongelmia, koska kysyntävetoisessa taloudessa ei ole tarvetta tai edes tarjontaa ylimääräiselle velalle. Velkataloushan perustuu siihen että markkinoilla on liikaa keskitettyä pääomaa ja siis liikaa tarjontaa velalle. Velka luo itselleen aina kysynnän, joten jos julkinen sektori ei ota velkaa, niin sitten yksityiset ottavat sitä, ja tulos on sama velkatalous.

Euro saattaisi tosiaan tästä romahtaa, mutta valuuttaunionista ei tarvitse luopua, koska Suomi ja muut euromaat voivat ottaa valuutakseen vain Drakman. Eli vastineeksi Kreikan julkisen velan mitätöimiselle, Eurooppa voisi myös opetella velatonta taloudenpitoa ja mitätöidä julkisen velkansa. Eihän me tarvita velkaa mihinkään muuhun kuin velan korkojen maksamiseen.

Suhdannevaihteluita voidaan puskuroida verotuottoon sidotulla perustulolla ilman tarvetta puskuroida suhdannevaihteluita velkarahalla. Hyvinä aikoina maksetaan esim. 1200 euron perustuloa, kun huonoina aikoina, ihmiset saavat tulla toimeen 600 euron perustulolla. Tämä pitäisi nettotalouden aina positiivisena, eli ei koskaan tarvitsi huolehtia julkisen talouden alijäämästä.

Mutta tämä vaatii vain sitä ajatusta, että pidetään palkat vähintään 80 prosentissa BKT:sta, jotta pääoma ei keskity liiaksi. Eläkesäästäminen sijoitusrahastoihin on pahimpia pääoman keskittäjiä, joten eläkesäästäminen pitäisi toteuttaa verovaroista ja lisäksi että eläkettä varten ostettaisiin jalometalleja, rakennuksia ja muita arvonsa hyvin säilyttäviä ja helposti rahaksi realisoitavia konkreettisia asioita. Tämä hajauttaisi pääoman ja tekisi kansantaloudesta erittäin vakavaraisen.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Arvo:
"Kreikan säilymiselle eurokannassa on noin 85%:n todennäköisyys, jos euro ylipäätänsä säilyy."

En voi oikein yhtyä näkemyksiisi. Mielestäni Kreikan säilymiselle eurossa ja selviytymisestä kurimuksestaan näillä keinoilla on noin 15 prosentin todennäköisyys.

Ei välttämättä näin ole suunniteltu mutta näin tulee käymään sillä Kreikka tulee liian kalliiksi ajan kanssa myös saksalaisille ja ranskalaisille.
Eivätkä he totisesti ole mitään hyväntekijöitä.
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/120423-saksalaism...

EU: n yhtenäisyys olisi ollut talous- ja kauppaliittona, millä nimellä se suomalaisillekin aluksi markkinoitiin.

Mutta sitten tultiin liian ahneiksi ja hyväksyttiin jäseniksi maita, joiden taloudellinen pohja ei kestä yhteisvaluuttaa. Tätä kautta mentiin sitten apupaketteihin ja alettiin puhua liittovaltiosta, joka on ainoa keino yhteisvaluutan säilymiselle.

Onko littovaltio sitten hyvä vai huono asia, sen voi jokainen päättää itsetykönään.

Minä en ajatuksesta pidä. Monestakin syystä.

Olli Kankaanpää

Seppo Hildén, nyt on vasta ohjaajan palkkiot maksettu ja näyttelijät odottavat omiaan. Näytelmä on kaunis, mutta hieman kallis.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Kaunis??????

Minusta kreikkalaisten kuristaminen ja suvereeniin päätösvaltaan tapahtuva epädemokraattinen (Kreikan tulevat vaalit) puuttuminen ei ole kaunista.

Kallis se kyllä on.

Seppo Hildén

Olli, en tiedä kauniista mutta kyllä siitä tragediaa löytyy.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Mikä on Bjarnen näkemys Portugalista, Espanjasta ja Italiasta?

Niin, ja selviytyykö se Irlantikaan loppujen lopuksi?

Olli Pusa

Minuakin kiinnostaisi Bjarnen näkemys. Oma epäilykseni kun on hieman synkähkö. Suomikin on jo tippunut Saksan kelkasta. Meidän kilpailukykymme Saksaan verrattuna on euroaikana heikentynyt 20% ja Suomen vaihtotase on kääntynyt pakkaselle. Jos tässä tilanteessa alkaa säästää, on edessä lama ja kasvua on turha hakea viennistä kun valuuttakin on kiinnitetty.

Tiedämme itse asiassa, ettei Suomen tilannekaan ole kovin häävi ja menemme kohti samanlaista velkakierrettä kuin kriisimaat, onneksi toki aloittaen alhaisesta velkaantumistasosta. Suomi on monessa suhteessa paljon paremmassa asemassa kuin kriisimaat ja silti tilanne kylmii. Siis miten selviävät Portugali, Espanja, Italia ja Irlanti?

Arvo Kuusela

"Tiedämme itse asiassa, ettei Suomen tilannekaan ole kovin häävi ja menemme kohti samanlaista velkakierrettä kuin kriisimaat, "

Joo, mutta kyllä tätä asiaa myös ylidramatisoidaan.
Ei tässä asiassa ole syyllisiä vaikka uhreja löytyykin.
Ei saksa ole syypää muiden euromaiden ahdinkoon, vaikka onkin itse osannut hoitaa omat asiansa paremmin ja kaukonäköisemmin. Ei myöskään Kiina ole syypää mihinkään vaan yritää vain hoitaa omia asioitaan ja on onistunut siinä viimeaikoina paremmin kuin ennen.

Muiden maiden, myös Suomen, on vain luettava oikein tilanne ja muutettava jotain politiikassaan, niin että tulevat taas taloudellisesti kilpailukykyisiksi Saksaan ja Kiinaan nähden.

Ei se sen kummempaa ole. Eivät saksalaiset ja kiinalaiset ole mitään ihmeolentoja, ne ovat lihaa ja verta, homo sapiens, samaa lajia kuin suomalaiset ja kreikkalaiset, niiden kanssa voi kilpailussa pärjätä.

.

Olli Pusa

"Ei saksa ole syypää muiden euromaiden ahdinkoon, vaikka onkin itse osannut hoitaa omat asiansa paremmin".

Ei, syy on muissa euromaissa. Se vain on fakta. Viimeisimmän raamisopimuksen pohjalta tuskin on odotettavissa, että Suomen kilpailukyky palautetaan sisäisellä devalvaatiolla.

"Muiden maiden, myös Suomen, on vain luettava oikein tilanne ja muutettava jotain politiikassaan, niin että tulevat taas taloudellisesti kilpailukykyisiksi Saksaan ja Kiinaan nähden."

Vaintoehtoja on kaksi. Sisäinen devalvaatio tai irrottautuminen eurosta ja elintason madaltaminen devalvoimalla. Ensimmäiseen ei kyetä ja jälkimmäinen on kuulemma kauhistus. Siis kriisi jatkuu...

"Eivät saksalaiset ja kiinalaiset ole mitään ihmeolentoja, ne ovat lihaa ja verta, homo sapiens, samaa lajia kuin suomalaiset ja kreikkalaiset, niiden kanssa voi kilpailussa pärjätä."

Nyt se ei näillä eväillä vain tunnu onnistuvan.

Olli Kankaanpää

Reino Toivanen, tämä oli sarkasmia.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Ymmärsin kyllä. Sorruin vain itse kiukuissani tosikkomaisuuteen! :D

Toimituksen poiminnat