Bjarne Kallis

Sähkötupakka vei kaikki hampaat suusta

Lyhyt uutinen tämän päivän Bild-lehdessä kertoo amerikkalaisesta Tom Hollowaysta, joka siirtyi tavallisesta tupakasta niin sanottuun e- eli sähkötupakkaan. Sähkötupakka eroaa tavallisesta tupakasta lähinnä siinä, että sitä pidetään vaarattomampana ja juuri tästä syystä Holloway siirtyi sähkötupakkaan. Tätä hänen ei olisi pitänyt tehdä. Sähkötupakka räjähti hänen suussaan sillä seurauksella, että hän menetti kaikki hampaat ja palan kielestä. Googlasin mitä sähkötupakasta kirjoitetaan ja huomasin, että sitä myydään myös Suomessa ja markkinoidaan vähemmän haitallisena kuin tavallinen tupakka. Tästä meidän pitäisi vihdoinkin oppia se, että kaikki mitä tupakkaan liittyy on vahingollista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Jari Eteläsaari

Siinä sitä ollaan, Nuuska pitäisi sallia uudestaan ennenkuin jotakin vielä pahempaa ennättää tapahtua.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Tarkkaan ottaen sen akku räjähti ja jotta hampaat olisivat hajonneet pitää laitetta luullakseni pitää väärinpäin suussa, koska akku on siinä "palavassa" led-päässä, ei siinä ns. filtteripäässä.

Ei olisi varmaan tämäkään päässyt iltapäivälehtiin, jos otsikko olisi ollut: Akun räjähtäminen rikkoi miehen hampaita.

Itse olen moisia laitteita ja kaikenmaailman nikotiinilaastareita vastaan, miten se voi olla niin vaikeaa luopua nikotiinista? Viikon kun on ilman nikotiinia, niin ei tule enää fyysisiä oireita. Nikotiinilaastarit, -purukumit ja sähkötupakat pitävät vain koukussa, eivätkä siten edistä lopettamista.

J. Gagarin

Kännyköiden akun räjähtämisestä on myös ollut uutisia muutamia kertoja. Kerran taskusssa räjähtänyt kännykkä aiheutti vakavia vammoja sen haltijalle.

Pitäisikö kännykät kieltää?

Mikko Linnalampi

Hienoa. Viimeinkin THL saa jotain faktaa siitä, että sähkötupakka on vaarallista. Ei tarvitse enää tuupata jokaiseen mahdolliseen paikkaan noita huuhaa-uutisia, joita taas muutaman päivän ovat lehdet kritiikittä julkaisseet. Harvoin sitä muuten kansainvälistä uutiskynnystä ylittää se, että joltain on vahingoittunut kaksi hammasta ja kieli.

Suoraan sanoen THL:n touhu on naurettavan ja säälittävän välimaastosta. Tai siis olisi, jollei tuossa pelattaisi ihmishengillä. THL:n käsittelyssä kaikissa tunnetuissa nikotiinikorvaushoidoissa esiintyvät aineet muuttuvat vaarallisiksi silloin kun niitä on sähkötupakassa(kin). Sähkötupakkaa myyvät eivät ole ymmärtäneet järjestää lääkeviranomaisille samanlaista hyvää, kuin virallisia korvaustuotteita myyvät lääkeyhtiöt.

Oikeastaan tuossa muuten räjähti akku. Suojaamaton akku voi olla vaarallinen, Sellaista ei välttämättä kannata tunkea suuhun, muuhun ruumiinonteloon eikä oikeastaan edes mihinkään sähkölaitteeseen.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Olen kyllä nähnyt sellaisenkin "sähkötupakan", jossa oli C-paristoa suurempi litiumakku. Vähintään yhtä paljon akkua kuin kännykässä, ja vielä nätissä teräskuoressa. Ettei olisi ollut joku tällainen kyseessä?

Etelä-Koreassa pari vuotta sitten kuoli mies, kun känny räjähti povitaskussa... käytössä kännykkää kuitenkin pidetään nimenomaan suun vieressä. Voi olla sähköröökiäkin vaarallisempi, jos huono tuuri käy.

RC-harrastajilla riittää kauhutarinoita oikosulkuun menneistä, tai latauksessa yhtäkkiä tuleen syttyneistä tai pitkin huonetta lennelleistä akuista. Eikä koske pelkästään litiumeja. Mitä enemmän energiaa pistää pieneen pakettiin, sitä parempi sen paketin on olla kunnolla suunniteltu.

Mikko Linnalampi

Se kai on ihan sama, vaikka nikotiininestettä höyrystäisi auton akun virralla. Tunnetusti akut eivät ole täysin ongelmattomia kapistuksia. Luultavasti niitä paukahtelee maailmanlaajuisesti eri yhteyksissä tuhansia päivässä, aiheuttaen kaikenlaista, vammoista tulipaloihin tai sitten vain poksahduksen ja savupilven.

Juuri tuosta syystä hiukan hymyilyttää tämä iltalehmän otsikoinnin raflaavuus.

Mutta tosiaan, akku on aina pieni riski ja suojaamaton akku hieman suurempi riski, on se sitten sähkötupakassa, sähköhammasharjassa, partakoneessa, kännykässä, porakoneessa tai missä hyvänsä. Aika moni vehje toimii nykyisin akulla.

Ymmärtääkseni noissa "modatuissa" sähkötupakoissakin on yleensä reiät paineen poistumiselle oikosulkutilanteessa. Mutta modaus missä tahansa asiassa ei välttämättä sisällä ihan kaikkia turvallisuusyksityiskohtia. Kännyköissä ei taida olla edes sarjatuotantovehkeissä, joten huonon tuurin iskiessä sinulla on muovi-/teräskuorinen kranaatti korvalla.

Käyttäjän arisuhonen kuva
Ari Suhonen

Mäkin olen hitaamman hammaskiilteen liuottamisen kannalla.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ei sähkösavuketta ole pakko akulla käyttää, sen voi kytkeä USB pass-through-liittimellä tietokoneeseen tai USB-laturiin.

Aikoinaan "puhdistin" keskuslämmityskattilaa heittämällä tavallisia tyhjiä paristoja kuumaan uuniin. Hyvin paukkuivat ja karstat lähti. Taitaa kaiken tyyppiset paristot ja akut räjähtää tietyissä olosuhteissa.

Toimituksen poiminnat