Bjarne Kallis

Korjattavia verosäännöksiä

Kun hallitus vielä tämän kevään aikana alkaa käsitellä mahdollisia veronkorotuksia ja menoleikkauksia voisi jotain apua löytyä huomiota herättäneestä tapauksesta, jossa osapuolet ovat Finnairin toimitusjohtaja Mikko Vehviläinen, Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja Finnair Oy. Näiden osapuolten tekemiin sopimuksiin ei liity mitään lainvastaista. Kohu johtuu lähinnä siitä, että sopimukset eivät täysin vastaa kansan käsitystä siitä mitä on oikeudenmukaista ja kohtuullista.

Sopimuksen taustalla on Mikko Vehviläisen oman 270 m2 suuruisen asunnon myynti Eläkeyhtiö Ilmariselle. Kauppahinnasta 1,8 miljoonaa euroa (6.600 euro/m2) syntyvä mahdollinen luovutusvoitto on Vehviläiselle verovapaa tulo koska asunto on ollut hänen pääasiallisena asuntona vähintään kaksi vuotta.

Ilmarinen on vuokrannut asunnon Vehviläisen työnantajalle Finnairille. Kuukausivuokra 6.800 euroa tuottanee Ilmariselle yhtiövastikkeiden ja muiden kulujen jälkeen noin 65.000 euroa/v. Tuotto 3,5% tuntuu pieneltä.

Finnairille vuokrameno merkitsee myös sosiaalikuluja luontaisedulle.

Mikko Vehviläinen jää asuntoon asumaan. Yhtiövastike siirtyy Ilmariselle, mutta luontaisedusta Vehviläinen maksaa luontaisedun verotusarvosta 2.300 euroa veroa hieman yli 1. 000 euroa kuukaudessa. Verotusarvo on vain 1/3 käyvästä arvosta ha siitä hyötyy ennen kaikkea Vehviläinen. Asunto on realisoitu ja tilille on tullut 1,8 miljoonaa euroa.

Tapaus herättää seuraavia kysymyksiä: Pitääkö oman asunnon myynnin luovutusvoittoa koskevia säännöksiä hieman korjata? Pitääkö luontaisetujen verotusarvoja korjata vastaamaan paremmin todellista arvoa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jukka Korhonen

Ostaako Ilmarinen minunkin asuntoni?

Ei?
Miksei?

Miksi se osti Vehviläisen asunnon?

Juho Aalto

Ilmiselvä moraalinen vääryys on tapahtunut tässä Vehviläisen ja Ilmarisen tapauksessa ja sinä nostat esille oman asunnon myynnin luovutusvoittojen "säännökset"?

Kyseenalaistaisit ennemmin eläkeyhtiön ja valtionyhtiön vastuun yksilön edun ajamisessa. Kansa rahoittaa molempia, mutta Finnairin toimitusjohtaja vaan vie kerman kakunpäältä.

K Veikko

Luontaisetujen verotusta voitaisiin kiristää sillä poikkeuksella, että kansanedustajien, virkamiesten ja yleensä julkisesti tuettujen laitosten palveluksessa olevien luontaisetuja ei veroteta.

– Saavathan he nytkin elatuksensa yhteisistä varoista, joten ilmaisten lounaiden verottaminen vain lisäisi palkankorotuspaineita.

Toimituksen poiminnat