Bjarne Kallis

Kreikan oma etu on luopua eurosta

Kylläpä uutiset voidaan ymmärtää monella tavalla tuli mieleeni kun Kauppalehdessa näin otsikon ”IMF:n Lagarde: Kreikan uutiset erittäin rohkaisevia”. Itse en ole vuosiin nähnyt yhtäkään myönteistä puhumattakaan rohkaisevaa uutista Kreikasta. Kreikan tilanne on koko ajan pahentunut. Työttömyys yli 20%, maastamuutto on suuri, pääomapiirit siirtävät rahansa Englantiin ja Sveitsiin, kaupat suljetaan, kansa kaduilla protestoimassa ja skandaaleja paljastuu yksi toisensa jälkeen. Tämä kaikki siitä yksinkertaisesta syystä, että maa on vuosia täysin holtittomasti elänyt yli varojensa. Kreikasta pitää tulla kilpailukykyinen ja houkuttelevaa maa ja se ei onnistu tukilainojen kautta. Maan ja kansan pitää tehdä huomattavia uhrauksia , julkista sektoria pitää sanerata ja kilpailukykyä pitää parantaa melkoisilla investoinneilla. Näiden toimenpiteiden välttämättömyydestä vallitsee suuri yksimielisyys, mutta pysymällä eurossa tie takaisin on todella pitkä. Kreikan ja muiden euromaiden etu olisi se, että Kreikka jättää euron. Oman valuutan avulla paluu normaali elämään on pitkä mutta selvästi lyhyempi kuin pysymällä eurossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

ja tukilainat käy vaan kääntymässä maassa kun kaikki irtoava laitetaan talteen muualle ja muihin assetteihin..

Suunnitelma lienee se, että nyt otetaan 130Miljardia ja sen jälkeen sopivasti default, noista ei palaudu mitään, Kreikan aikaisemmat lainat Kreikan lainsäädännön alaisia ja pyyhittävissä pois ja swap omaan valuutaan tai jos euromaat haluavat jatkaa letkuruokintaa niin jatketaan pelleilyä niin kauan kuin euromaat tuppaa rahaa tulemaan (kiristämällä siis euron hajoamisella), se lienee kupletin juoni.

Olli Pusa

Olet oikeassa. Kreikan tilanne on totaalisen toivoton. Sen tukipaketeilla on vain yksi tarkoitus: pitää pystyssä kuvitelmaa euron pysyvyydestä. Se taas palvelee Euroopan liittovaltiohanketyta, jonka Merkelkin on tunnustanut päämäräksi.

Siis mitä tapahtuu Kreikassa. Täydellinen kaaos, maa syöksyy kuiluun, kaikki puheet uudesta talouspolitiikasta osoittautuvat samanlaiseksi bluffiksi kuin aikaisemminkin.

Ja euromaat maksavat siitä huolimatta kiltisti seuraavan tukipaketin (130 miljardia + jotakin). Koska ilman sitä suuruudenhullu Euroopan liittovaltiohanke uhkaisi kaatua.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Toivoton farssi alunpitäen. Kreikka ei ole ollut missään vaiheessa eurokelpoinen.Totaalisen toivoton tapaus, mitä uusimmat tilastot viime vuodelta todistavat. Mikäli Merkel & co eivät ota "järkeä käteen" ja salli Kreikan palata drakmaan ja pitkälle talouden elvytystielle omin voimin, saattaa koko euro kaatua. Pitkittämällä asia vain pahenee - jos se enää voi pahemmaksi tulla. Odottelen Jyrkin ja Jutan kommentteja hyvinvointimme turvaamisesta Kreikkaa tukemalla!!

Arvo Kuusela

Mitä oikeastaan tarkoittaa se ettei Kreikka ole eurokelpoinen?
Ovatko kreikkalaiset jotenkin hunompia kuin muut eurooppalaiset?
Ovatko suomalaiset muita eurooppalaisia parempia?
Eikö suomalainen ja kreikkalainen sovellu samaan hallintomalliin?

Vai mitä mahtaa tarkoittaa se ettei Kreikka ole eurokelpoinen.

Olli Pusa

Kahdella tapaa eurokelvoton. Kreikkalainen kulttuuri on sellainen, että ne eivät pysty samanlaiseen talouskuriin kuin Saksa. Sen seurauksena kreikkailaisen elinkeinoelämän kilpailukyky heikkenee ja lopulta se sakkaa. Vienti tyrehtyy, kauppatase ja vaihtotase menevät pakkaselle ja maa velkaantuun.

Toinen on sitten julkinen talous. Valtio on koko euron ajan ollut velkaantuneempi kuin saisi olla. Nyt tuo on kokonaan karaannut käsistä.

Ensimmäinen syistä on primäärinen, toinen ehkä osittain seurausta samasta. Muuten Suomi on periaatteessa pitkälti samassa tilanteessa kuin kriisimaat. Aloitimme vain paremmasta asemasta ja emme ole ehtineet vielä niin syvälle.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Olen samaa mieltä siitä, että kertarutina voisi olla pitkällä tähtäimellä järkevämpi kuin pitkä kitkutus epämääräisessä tilanteessa. Lyhytnäköisemmässä tarkastelussa asian voi nähdä myös niin, että Kreikan kannattaa jatkaa nykyistä tilannetta pitkäänkin. Muut euromaat haluavat puolustaa euroalueen yhtenäisyyttä, ja ovat siksi valmiita pumppaamaan rahaa Kreikkaan. Ja toisaalta Kreikan velkataakka ei voi enää nousta, koska se ylittää jo Kreikan maksukyvyn.

Arvo Kuusela

On aivan selvää että jossain vaiheessa, kunhan uudistukset astuvat kunnolla voimaan, Kreikan talous alkaa elpymään. Se että se ei ole elpynyt vielä ei ole mikään ihme, sillä eihän uudistuksia ole vielä pantu kaikkia toimeen eivätkä toimet ole ennättäneet vaikuttamaan.

Sillä ei ole merkitystä tapahtuvatko talouden tervehdyttämistoimet Kreikan ollessa eurossa tai EU:ssa tai niden ulkopuolella. Talous on siitä huolimatta pantava kunton ja on lakattava elämästä yli varojen.

Olli Pusa

Mihinkähän oppiin tuo perustuu?Miten Kreikka selviää valtavista veloistaan? Jättämällä ne maksamatta. Silloin me olemme niiden todellinen maksaja tappioiden muodossa.

Miten saavat taloutensa toimimaan ja kilpailukyvyn parantumaan. Devalvoimalla valuuttansa. Ei tukimiljardeilla ongelmia korjata. Italiassa ovat kokeilleet sitä 150 vuotta. Tulos on nolla.

Arvo Kuusela

Kilpailukyky paranee ja talous saadaan toimiman kun kansalaisten taloudelliset olosuhteet, tulot ja kulutus, asettuu sellaiselle tasolle mikä on luontevaa ja luonnollista.

Tämän hetkinen huono tilanne Kreikassa on seurausta epätasapainosta, mikä on seurausta poliittiikasta, siitä että politikot eivät ole hoitanet leiviskäänsä vastuullisesti. Hommassa on ollut kyse paljolti juuri siitä mistä pääministeri Katainen puhui tänään eduskunnassa. Kreikan päättäjillä ei ole ollut kanttia tehdä oikeita päätöksiä, vaan jostain syystä, mukaavuussyistä tai oman aseman varmistamiseksi tai puhtaasti koruuptiosta johtuen on tehty paljon vääriä päätöksiä.

Suomen tilanne parikymmentä vuotta sitten ei ollut juuri Kreikan nykyistä tilannetta parempi, syyr voivat olla vähän erilaiset. Suomassa siitä on selvitty, pudottamalla elintasoa, onnella, taidolla, maltilla jä kärsivällisyydellä, sekä sillä että poliitikot Suomessa ovat tehneet parempia päätöksiä kuin politikot Kreikassa.

Minun ymmärtääkseni ja minun mielestäni Kreikalla on ihan vastaavat mahdollisuudet selvitä kuin Suomella aikanaan. Siihen tarvitaan varmaankin tukipakettia, sitä että velkoja leikataan ja velkojat kärsivät tappiot, sisäistä tai ulkoita devalvaatioita ja muita keinoja. Aika näyttää mitä kaikkia keinoja käytetään, mutta muutaman vuoden päästä Kreikka on taas tolpillaan, se on ihan varmaa. Valtioita ei upoteta eikä hylätä kuten yrityksiä.

Kreikan ahdinko ei ole tavallisten kreikkalaisten syytä, vaikka he eivät ole osanneetkaan äänestää oikein. Syy koko touhuun on politikkojen, jotka eivät ole pystyneet kantamaan vastuuta ja tekemään oikeita päätöksiä.

Valtakuntien rajat eivät saa olla este kantaa vastuuta lähimmäisistä, olipa ahdingon syy sitten enemmän tai vähemmän itse aiheutettu tai enemmän tai vähemmän onnettomista olosuhteista johtuva.

Olli Pusa

Kaikissa maissa vain nyt ei toimita rationaalisesti ja kaikki sadut eivät pääty onnellisesti. Sellaista oli elämä neuvostoliittolaisissa propagandaelokuvissa, joissa aurinko paistoi, vilja kasvoi ja kansa lauloi. Reaalimaailma on tylympi.

Jan Gustafsson

Ei eurosta eroaminen ole mikään taikatemppu, joka pelastaa Kreikan. Rahoituskustannukset nousee, ja devalvaatioilla korjataan kilpailukyvyn puutetta, eli holtiton meno jatkuu. Monta vuotta kurjuutta on luvassa tekivät nin taikka näin.

Arvo Kuusela

Nimenomaan näin.

Ei devalvaatio ole mikään taikatemppu jolla luodaan vaurautta tyhjästä.
Devalvaatio on temppu jolla kansalaisten elintasoa lasketaan sopivan kilpailukvyn löytymiseksi, mutta tavalla joka on salakavala, petollinen.

Kaikkien pitäisi kyllä tänä päivänä tietää mitä devalvoiminen on, niin kreikkalaisten kuin muidenkin. Jostain syystä vain näyttää siltä etteivät tänne kirjoittelevat ihmiset, joiden luulisi olevan asioista perillä, ymmärrä mitä devalvaatio on ja tarjoavat sitä talouspoliittisena keinona, ikäänkuin se olisi joku sofistikoitu talouden ohjaustoimenpide (tai taikatemppu), jolla talous korjataan.

Vielä kerran, devalvaatio on vain keino pudottaa kansalaisten elintaso kilpailukykyiselle tasolle. Sitä siis suositellaan Kreikalle kun sille esitetään eurosta eroa ja devalvoimista.

.

Olli Pusa

Tuotakin. Se on keino pudottaa kansan elintasoa, kun se ensin on paisutettu tuottavuuteen nähden liian korkeaksi. Kysymys onkin, miksi siihen jouduttiin? Seurauksena vienti ei vedä, tuonti kasvaa ja valtio velkaantuu. Ja sitten ollaan sellaisessa suossa kuin Kreikka ym. nyt. Välimerenmaiden perimmäinen ongelma on kadonnut kilpailukyky, ne eivät pysy Saksan tahdissa. Ja yhteinen valuutta rajoittaa korjaamismahdollisuuksia.

Devalvaatio on yksi keino palauttaa kilpailukyky. Toinen on palkkojen alentaminen, mikä Suomessa tehtiin 1990-luvulla. Joskus siihen pystytään, hyvin harvoin kuitenkin. Jos kilpailukykyä ei palauteta, velkaantuminen jatkuu ja sitten ollaan siinä kuin Kreikka nyt. Pientä logiikkaa pliis.

Toimituksen poiminnat