Bjarne Kallis

Lapsilisä syö yhä edelleen toimeentulotukea

Media on tehnyt suuren uutisen siitä että hallitusohjelman lupaama 100 euron korotus perusturvaan pienentää toimeentulotukea samalla summalla eikä siinä mielessä paranna kaikkein köyhimpien asemaa. Kytkentä toimeentulotukeen ei ole ainakaan poliitikoille mikään uutinen. Siitä on paljon puhuttu ja kirjoitettu. Viime talvena politiikot paheksuivat voimakkaasti sitä kun lapsilisä vähentää perheen toimeentulotukea. Asiaa markkinoitiin provosoivalla tavalla eli niin, että kaikkein köyhimmät jäävät ilman lapsilisää. Tämä sai poliitikot ja suuren yleisön vaatimaan kytkennän poistamista. Olin odottanut että uudesta hallitusohjelmasta olisi löytynyt jotain merkintää juuri tästä lapsilisän kytkennästä. Mitään en kuitenkaan löytänyt. Toimeentulosta todetaan, että sitä korotetaan 6% eli noin 25 eurolla/kk. Mielestäni sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa olisi ollut keskittää tukien korotukset juuri toimeentulotukeen. Se olisi parhaiten parantanut kaikkein köyhimpien asemaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Jukka-Pekka Vasara

No voi hyvä tavaton. Pitäisi edes hetki miettiä mikä on sen toimeentulotuen tarkoitus? Eikö sen tarkoitus ole taata v ä h i m ä i s t o i m e e n t u l o verovaroista kustannettuna ihmisille joilla ei ole mitään muuta tuloa? Siis tulonsiirto työtätekeviltä niille jotka eivät tee työtä.

Missä se raja rahanjaossa mahtaa kalliksen mielestä mennä? Olisiko sopivaa jos työtätekeviltä verotettaisiin aivan kaikki ja rahat annettaisiin "köyhille"? Olisiko tuloerojen taso sitten sopiva?

Niin tai näin, valtapuolueet ovat haalineet tänne jo niin paljon sosiaalietuuksien nostamisen huippuosaajia huutelevaa työvoimapullaa paikkailemaan että välittömät kymmenien % leikkaukset kaikkiin tulonsiirtoihin olisivat tarpeen niiden määrän säilyttämiseksi edes jotenkin järjellisenä.

Meidän pitäisi ottaa esimerkkiä islamislaista maista siirtyä samanlaisiin järjestelmiin kuin niissä on: vapaaehtoisiin almuihin jne. Ja itse Jeesuskin opetti jakamaan omia ihokkaitaan eikä keisarin keräämää verorahaa!

Missä on usko Jumalaan näinä rappion ja synnin aikoina?

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

"Meidän pitäisi ottaa esimerkkiä islamislaista maista siirtyä samanlaisiin järjestelmiin kuin niissä on: vapaaehtoisiin almuihin jne".

Mikäli tarkoittaisit amerikkalaiseen järjestelmään, niin olisin samaa mieltä.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Kallis yrittää taas kerran naruttaa. Jo otsikko plokissa on virheellinen: Lapsilisä syö edelleen toimeentulotukea. Vähennetäänkö lapsilisä toimeentulotuesta? Ei. Kallis tietää varsin hyvin, että henkilön, jolla on lapsia, toimeentulotuki on suurempi kuin lapsettoman. Silloinhan lapsilisä sisältyy toimeentulotukeen. Kallis vaatii itseasiassa, että lapsilisä pitäisi maksaa toimeentulotuen lisäksi ja siten tehdä toimeentulotukea saavat lapsiperheet/yksinhuoltajat etuoikeutetuiksi muihin toimeentulotukea saaviin nähden ja muihin lapsiperheisiin/yksinhuoltajiin nähden.

Tämä pitäisi jokaisen poliitikon, joka asioista tietää, uskaltaa sanoa, sillä vaatimus on aivan järjetön.

Siinä Kallis on oikeassa, että asiaa on vääristellysti markkinoitu. Mutta nyt Kallis lähti itse tekemään kärpäsestä härkästä yhtä vääristellysti.

Enni Kulovaara

"Kallis yrittää taas kerran naruttaa. Jo otsikko plokissa on virheellinen: Lapsilisä syö edelleen toimeentulotukea. Vähennetäänkö lapsilisä toimeentulotuesta? Ei."

- Kallis on aivan oikeassa. Lapsilisä vähennetään toimeentulotuesta. Ja jos lapsilisää korotetaan, niin sama summa otetaan toimeentulotuesta.

"Kallis tietää varsin hyvin, että henkilön, jolla on lapsia, toimeentulotuki on suurempi kuin lapsettoman. Silloinhan lapsilisä sisältyy toimeentulotukeen."

- Ei, vaan toimeentulotuki on suurempi riippuen lapsimäärästä. Lapsilisä on erillinen tuki.

"Kallis vaatii itseasiassa, että lapsilisä pitäisi maksaa toimeentulotuen lisäksi ja siten tehdä toimeentulotukea saavat lapsiperheet/yksinhuoltajat etuoikeutetuiksi muihin toimeentulotukea saaviin nähden ja muihin lapsiperheisiin/yksinhuoltajiin nähden."

- Miten niin? Ei työmarkkinatukikaan vähene lapsilisän verran ja työmarkkinatuessakin on lapsikorotus.

"Tämä pitäisi jokaisen poliitikon, joka asioista tietää, uskaltaa sanoa, sillä vaatimus on aivan järjetön."

- Mitä järjetöntä siinä on? Siinä sen sijaa ei ole järjenhäivää, että joku Stubb, Niinistö tai Katainen saavat lapsilisää.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Enni, en jaksaisi jankuttaa päivänselvästä asiasta. Kysyt esimerkiksi näin: Eihän työmarkkinatukikaan vähene lapsilisän verran ja työmarkkinatuessakin on lapsikorotus? Yhtä hyvin olisit voinut kysyä, eihän lapsilisäkään vähene työmarkkinatuen verran? Aivan tolkuton rinnastus. Samoin sinä ja Kallis voisitte yhtä hyvin kysyä: Työmarkkinatuki syö edelleen toimeentulotukea? Ja perään vaatia, ettei työmarkkinatukea saa huomioida toimeentulotukipäätöksessä. Tai: Palkka syö edelleen toimeentulotukea?

En tietenkään kiistä palkkatulon, ansiosidonnaisen, työttömyyspäivärahan tai lapsilisän huomioon ottamista tuloina toimeentulotukipäätöksissä ja siten ne - kuten kaikki tulot, myös pääomatulot - vähentävät toimeentulotukea yksittäisen henkilön tai perheen tuloina. Mutta asia yritetään esittää siten, että joltakin otettaisiin lapsilisä pois - niin ei ole. Lapsilisät maksetaan saajan tilille samoin kuin työmarkkinatuki, palkka tmv. tulo.

Lapsilisä on yleinen ja yhtäläinen sosiaalietuus ja hyvä niin. Se, että sitä maksetaan suurtuloisille ei ole suurin epäkohta. Suurin epäkohta on se, ettei lapsilisää ole sidottu Suomen kansalaisuuteen.

Enni Kulovaara

Sinä se et tajua. Lapsilisä ei ole osa toimeentulotukea, vaan erillinen tuki. Se, että lapsilisä vähentää toimeentulotukea on väärin. Jos et sitä ymmärrä, niin ei voi mitään.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Perustele sitten mitä väärää siinä on!

Juha Rantala

"Siinä sen sijaa ei ole järjenhäivää, että joku Stubb, Niinistö tai Katainen saavat lapsilisää."

Kuinka niin? Lapsilisän tarkoitus on käsittääkseni kompensoida lapsista aiheutuneita kuluja eivätkä em. henkilöidenkään lapset pyhällä hengellä elä. Jos lapsilisiin aletaan asettamaan tulorajoja, niin tuo kompensaatio katoaa ja kaiken lisäksi synnyttää taas yhden kannustinloukun lisää.

Enni Kulovaara

Jarmo.

"Perustele sitten mitä väärää siinä on"

- Se siinä on väärin, että lapsilisä otetaan toimeentulotuesta pois, vaikka se on erillinen tuki ja kompensaatio lapsista aiheutuneista menoista, kuten tuo alempi näsäviisas tuossa sanoo. Ja kun kehuskellaan, että lapsilisiä korotettiin, niin eihän se näille toimeentulotuen saajille anna senttiäkään lisää, koska se vähennetään toimeentulotuesta.

Mutta antaa olla, koska sinulla ei näköjään ole mitään muuta tarkoitusta kuin kinata täysin selvästä asiasta.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Enni hyvä, tässä maassa on paljon ihmisiä, jotka itse maksavat vuokransa, lasten harrastukset, kännykkä- ym. laskunsa pienistä tuloista: eläkkeistä, työmarkkinatuista, pienistä palkkatuloistaan. Näillä ihmisillä lapsilisät kuluvat pakollisiin ja välttämättömiin menoihin. En todellakaan ymmärrä, jos toimeentulotuessa jo huomioidaan yksilön/perheen menot, vielä tämän lisäksi pitäisi lapsilisät jättää tuloina huomioimatta. Samalla tavoin kuin sanot myös korotukset työmarkkinatukeen eivät nosta toimeentulotukea, jota korotetaan erikseen. Myös monet palkansaajat saavat toimeentulotukea, jopa ökyasuntojen takia velkaantuneet - näilläkin palkankorotukset syövät toimeentulotuen määrää, mikä luonteeltaan on laskettava erotus, vaje.

Suurempi ongelma on yksinhuoltajalisät, mille ei löydy mitään järjellistä perustetta. Yksinhuoltajalisät on lapsilisissä ja toimeentulotuessa. En kuolemaksenikaan ymmärrä, miten yksinhuoltajan lapsi/lapset söisivät tai kuluttaisivat enemmän kuin kahden huoltajan lapset. Vieläpä käytännössä monet kaksinhuoltat ovat yksinhuoltajia ja monet yksinhuoltajat kaksinhuoltajia. Erityisen räikeätä tämä on moniavioisilla somaleilla, joilla "vaimoväki" virallistesti on yksinhuoltajia. Näistä yksinhuoltaja korotuksista pitäisi ehdottomasti luopua ja päästä eroon.

Juha Rantala

Koska menet edelliseen blogipostaukseesi pahoittelemaan että kirjoitit aivan puuta heinää. Vai eikö virheellisten tietojen levittämisen korjaaminen ja pahoitteleminen kuulu toimintatapoihisi?

Toimituksen poiminnat