Bjarne Kallis

Oppilaiden kannabiskokeilu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportti oppilaiden kannabiskokeilusta oli jos ei hälyttävä niin ainakin huolestuttava. Noin joka viides ammattikoululainen ilmoitti kokeilleensa kannabista. Lukiolaisten keskuudessa osuus oli hieman pienempi. Noin puolet oppilaista sanoi tuntevansa tuttavapiiristään jonkun, joka on kokeillut huumaavia aineita ja noin kolmannes kaikista oppilaista sanoi että huumeiden hankkiminen kotikunnasta on melko tai erittäin helppoa.
Samanlaista tietoa sain joitakin kuukausia sitten eräältä mieheltä,,jonka 20-vuotias poika on jo useita kertoja ollut huumeiden takia hoidossa. Miehen nuorempi, vielä peruskouluiässä oleva toinen poika oli ehtinyt käyttää huumeita jonkin aikaa, ennen kuin joutui kiinni. Ymmärrettävistä syistä tämä oli poikien isän ja äidin suurin huoli, jota vaivasi heitä aamusta iltaan.
Mies väitti myös, että on huumeiden ostaminen on helppoa koska sitä tullaan potentiaalisille käyttäjille tarjoamaan. Tupakkaa saa, mutta sitä pitää itse käydä ostamassa.
Mitä pitäisi tehdä, kysytään. Huumeiden käyttö voi jatkua yllättävän pitkään ennen kuin vanhemmat sen huomaavat. THL korostaa koulun merkitystä ennalta ehkäisevässä työssä. Tämä edellyttää jonkin verran lisäresursseja kouluille ja ennen kaikkea tehokkaampaa yhteistyötä kodin ja koulun välille. Ongelma pahenee mikäli ei pian ryhdytä toimenpiteisiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Vanhat Tavat (nimimerkki)

Varsin huolestuttavia ovat tutkimukset kannabiksen lääkinnällisistä vaikutuksistakin, kuten syöpäsolujen tuhoamisesta, saati keuhkorakkuloiden avaamisesta, mihin bigfarmalla on vaan astmapiippu henkitorvea avaamaan, euromäärältään kun piippuja maassamme eniten kaupataan apteekin mukaan. Eto rikkaruoho kun vielä huumaavana ainoastaan joku lajike, tai kai aikas montakin, mutta kun käyttömahdollisuudet ovat niin moninaiset, että maan tapa estää kaiken uuden pienissä yksiköissä toimivan kehittyminen, kun ei siitä se hyvien veljien siivu oikein irtoa...
Päihteet on kaikki pahasta, tai ei ainakaan hyvästä, mutta kun itse miettii kumman pojan kädessä mieluummin näkisi, pullon vai piipun, kun siihen ikään tullaan, ikäväkseni huomasin piippua parempana vaihtoehtona pitäväni, sillä niin monet tuttavat hankeen tai oksennukseensa ovat menneet!

Vanhat Tavat (nimimerkki)

Valistus kun on perustunut pelotteluun ja valehteluun, pienen piirin kääriessä suuret rahat, Irti Mun Huumeista ry:n tapaan, karhunpalvelus on kauhea kun lapset luulevat että kovatkin huumeet ovat samaa sarjaa, eli kukaan ei puhu totta!
Tokihan ennen heroiinia yskänlääkkeenä käytettiin, siitä jäi nykykäyttöön kodeiini, joka on hyvä yskänlääke, valitettavasti väärinkäytön takia sen määrääminen on suuren kiven takana, kiitän sitä ihanaa Venäläistä lääkäriä, joka pojan keuhkoja kuunneltuaan kirjoitti reseptin joka apteekkiin jäi, mutta lääke viimein paransi pitkään vaivanneen yskän!
Koko huumepolitiikka pitäisi pistää uusiksi, nykyisestä hyötyvät ainoastaan järjestäytynyt rikollisuus ja sen korruptoimat virkamiehet!

vieras (nimimerkki)

#1 Olen tuota samaa alkanut miettiä; pullo vai piippu? Maamme on hvyvin alkoholimyönteinen siihen saakka kunnes alkoholisti tarvitsee apua, huume kielteinen maamme on "alusta saakka", johtuuko se tietämyksen puutteesta ja/tai siitä että lainsäädäntö kieltää huumeet.

Nyt on tullut esiin lääketieteellisiä tutkimuksia kanabiksen vaikutuksesta ja sen käytöstä lääketieteessä.

Uskon Kalliksen kuuluvan niihin, joilla ei ole alkoholiongelmia. Itselläni on; tuurijuoppous. Stressi aikansa kestettyään purkautuu juomisella, putkeen.

A-klinikoilta saa hoitoa; rauhoittavia ja unta-antavia pillereitä. Jos minulta kysytään, niin näiden pillereiden ja lähiravintolan tuotteilla syntyy sekakäyttäjiä. Vuosien kuluessa asia sitten pahenee.

Jos lääkäri ehdottaisi kannabis-tuotteita stressiin, niin kokeilisin oitis. Mutta se lienee kiellettyä. Asian ja kannabiksen vaikutuksen he varmaan tuntevat.

Olen jo vanha alkoholisti, joka ehtii hautaan tänä ajanjaksona, jolloin ollaan "huolestuneita". Toimenpiteisiin tuskin ryhdytään.

Sääliksi käy vain noita nuoria, joilla on jo suurtyöttömyys riesana ja ainoana lohtuna pullo....pitkäaikaistyöttömyyttä syntyy ja takuuvarmasti alkoholismia.

Ja nyt on huolena nämä kannabiskokeilut, joista nuoruuden voimissa voi olla helppo siirtyä "vauhdikkaisimpiin" aineisiin.

klerk (nimimerkki)

Niin, kai se on jonkinlainen perintö. Tosin meidän isoisät ja mummot veteli heroiinia eniten maailmassa ja mukamas yskä oli syy. Nykynuoret taas ei juuri koviin aineisiin koske.

klerk (nimimerkki)

Ja niille jotka eivät linkkiä jaksa lukea, niin tässä lainaus joka kertoo isoisistä ja mummoista kaiken:

"YK:n päämajassa New Yorkissa asti ihmeteltiin, miten on mahdollista, että neljän miljoonan asukkaan Suomessa kului 40-luvun lopulla heroiinia vuodessa saman verran kuin muissa maissa keskimäärin 25 vuodessa."

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportti oppilaiden kannabiskokeilusta oli jos ei hälyttävä niin ainakin huolestuttava. Noin joka viides ammattikoululainen ilmoitti kokeilleensa kannabista."

Missä mielessä huolestuttava? Minusta tuon raportin perusteella on ainakin selvää, että kannabis ei ole kovin vaarallinen eikä addiktoiva päihde, sillä eihän viidennes ammattikoululaisista ole syrjäytyneitä narkkareita, ja varmaan yli viidennes jatkaa koulusta valmistuttuaan myös kaikin puolin menestyksekästä työ- ja perhe-elämää. Kannabis ei siis automaattisesti tuhoa elämää eikä toimi porttina kovempiin aineisiin.

"Mies väitti myös, että on huumeiden ostaminen on helppoa koska sitä tullaan potentiaalisille käyttäjille tarjoamaan. Tupakkaa saa, mutta sitä pitää itse käydä ostamassa."

Eikös tämän perusteella huumeet pitäisi laillistaa ja ottaa niiden myynti valvonnan alaiseksi toiminnaksi?

Allan (nimimerkki)

Ei pysynyt kirjoitus linjassa. Ensin aloitat kannabiksesta mutta sitten rupeatkin puhumaan huumeista ja kerrot vielä jostain poikaparasta joka on ollut useita kertoja hoidossa huumeiden takia (ja se huume ei varmasti ole ollut kannabis).

On aina yhtä hämmentävää lukea näitä kirjoituksia mistä paistaa täydellinen tietämättömyys ja piintyneet ennakkoluulot.

Kannabis on tärkein lääkeyrttimme ja sen terveysvaikutusten tutkimiseen pitäisi satsata kunnolla. Kotikasvatus omaan käyttöön olisi pitäisi heti sallia.

Samuel (nimimerkki)

Minuakin kiinnostaa, missä mielessä tulokset ovat erityisen huolestuttavia?

Linkissä jälleen kerran EU:n päihteisiin liityvää tietoa keräävän ja tuottavan organisaation (EMCDDA) raportti kannabiksesta: w w w . emcdda.europa.eu/html.cfm/index53347EN.html

Hyödyllisin ja kiinnostavin osio lienee Robin Roomin tutkimuskatsaus eri päihteiden aiheuttamista haitoista toisiinsa suhteutettuina (vol 2 part 7)

mikko (nimimerkki)

"huumeiden ostaminen on helppoa koska sitä tullaan potentiaalisille käyttäjille tarjoamaan. Tupakkaa saa, mutta sitä pitää itse käydä ostamassa."

Kanadalaisen tutkimuksen mukaan paikalliset nuoret saavat helpommin kannabista kuin tupakkaa, joka johtuu nimen omaan tupakalle asetetuista ikärajoista, joita noudatetaan myyntipisteissä hyvin. Huumediilerit eivät kysele papereita.

Huumeiden laillistaminen (esim. Portugalissa) ei lisännyt sen käyttöä, mutta vähensi merkittävästi huumehaittoja ja -kuolemia. Liberaalin huumepolitiikan Hollannissa kuolee huumeisiin 8 ihmistä miljoonaa asukasta kohden kun vastaava luku on tiukan huumepolitiikan Suomessa 40 (EMCDDA:n vuosiraportti 2009 ja THL:n Suomen huumetilanne 2009).

Kristityiltä nyt ei voi odottaa muunlaisia ratkaisuehdotuksia kuin valvonnan ja rangaistusten kiristämistä edelleen, joka todellisuudessa vain lisää huumehaittoja. Humaani suhtautuminen yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja yksilöihin ei kuulu kristillisten toimintatapoihin. Kristilliset näyttävät käyttävän raamattua vain lyömäaseena. Lienevät poistaneet Jeesuksen opetukset tästä opuksesta painolastin keventämiseksi.

Jomppe (nimimerkki)

Tämä kannabiskysymys on hyvin kinkkinen. Lienee selvää, että kukaan ei ole poltellut rähinäkannabista, mutta liian moni valitettavasti kallistaa rähinäkuppia. Alaikäisten on liian helppo saada tässä maassa alkoholiakin ja pahoin pelkään, että laillistamalla kannabis, olisi heidän vielä nykyistäkin helpompi myös kokeilla kannabista. Ja kaikkien päihteiden suhteen olisi hyvä, että kokeilu tapahtuisi riittävän vanhalla iällä. En tarkoita tällä, että yhdestä kokeilusta tapahtuisi mitään fataalia tai syntyisi riippuvuutta.
Ja toisaalta myönnän, että nuoruuteen omalta osaltaan kuuluu erillaiset kokeilut. Kokeilut ei vaan saa alkaa hallita elämää, koska jos tämä tapahtuu vielä fyysisesti ja henkisesti kehittyvällä nuorella, niin elämänhallintataitoihin saattaa tulla iso lovi.

http://latelehikoinen.wordpress.com/

Toimituksen poiminnat