Bjarne Kallis

Hallintarekisteri on ongelma vero- ja poliisiviranomaiselle.

 

Keskustelu osakkeiden piilottamisesta hallintarekisteriin palautti mieleen asioita eduskuntavuosiltani ja kirjoitin asiasta kolumnin.

”Hallituksen suunnitelma luoda hallintarekisteri suomalaisille osakkeenomistajille on synnyttänyt voimakasta kritiikkiä oppositiopuolueissa. Oppositio väittää, että rekisteri tarjoaisi suomalaisille osakkeenomistajille mahdollisuuden piilottaa pörssiomistuksensa siihen. Tämä edistäisi harmaata taloutta ja olisi täysin ristiriidassa hallitusohjelman kanssa.

Tukea väitteilleen oppositio hakee viittaamalla siihen hallintarekisteriin, johon vain ulkomaiset sijoittajat voivat osakkeensa piilottaa. Sitä, kuka osakkeen omistaa ei tiedä suomalainen viranomainen, ei täällä sijaitseva pankki eikä edes se yhtiö joka osingon osakkailleen maksaa. Käytännössä osingon maksaminen tapahtuu siten, että se maksetaan suomalaisen pankin kautta ulkomaiselle pankille, joka tilittää osingon sen oikealle henkilölle. Hallintarekisteri on suljettu suomalaiselta yhtiöltä ja henkilöltä , muttei suomalaiselta ulkomailla rekisteröidyltä yhtiöltä. Ilmeistä on, että rekisteristä löytyy ”veroa pakenevia” suomalaisia. Tämän puolesta puhuu se tosiasia, että suomalaisten yhtiöiden ulkomaille maksamista osingoista meni suhteellisen suuri osa Englantiin. Tämä taas johtui siitä, että sinne maksetuista osingoista lähdeveroprosentti oli nolla. Tämä kävi ilmi kun eduskunnassa vuonna 2005 käsittelimme hallituksen esitystä HE 118/2005. Käsittelyn yhteydessä tehtiin myös esitys, joka olisi avannut hallintarekisterin veroviranomaiselle. Itse puhuin ja äänestin tällaisen muutoksen puolesta. Esitys äänestettiin kuitenkin selvin numeroin kumoon.

Kun nyt seuraan miten esim. Sdp äänekkäästi vastustaa sitä, että myös suomalaisille luotaisiin vastaavanlainen hallintarekisteri en voi olla ihmettelemättä miksi sen edustajat eivät silloin 18.11.2005 halunneet avata hallintarekisteriä vaan he kaikki äänestivät avaamista vastaan. No, se oli silloin kun Sdp oli hallituspuolueena. Seuraavalla kaudella eli 2007 - 2011 puolueen suhtautuminen hallintarekisteriin muuttui ja puolue teki jopa ryhmäloitteen sitä koskevasta asiasta. Hallintarekisteriin liittyvät ongelmat Sdp unohti kun hallituksen ovat vuonna 2011 avautuivat puolueelle. Nyt sitä sopii taas anakarasti moittia kun ollaan oppositiossa.

En epäile etteikö Sdp haluaisi saada lisää avoimuutta kaikkiin veroviranoamisen kannalta tärkeisiin rekistereihin, mutta sitä en ymmärrä miksi sen toiminta tässä asiassa on täysin erilainen riippuen siitä on puolue hallituksessa vai oppositiossa.

Oma kantani kysymykseen pitäisikö luoda hallintarekisteri myös suomalaisille on kielteinen. Se todennäköisesti pienentäisi veronkierron kiinnijäämisriskiä ja näin välillisesti edistäisi harmaata taloutta aivan kuten vero - ja poliisiviranomainen lausunnoissaan ovat todenneet”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat