Bjarne Kallis

Sairausajan karenssipäivälle vaihtoehto

Hallituksen suunnitelma leikata sairauspäivärahaa siten, että 1. päivä menisi omaan piikkiin (karenssipäivä) ja kahdeksalta seuraavalta leikattaisiin 20% , on herättänyt keskustelua puolesta ja vastaan. Puoltajat viittaavat mm Ruotsiin, missä sairauspoissaolot vähenivät kun karenssipäivä otettiin käyttöön. Vastustajat perustelevat kantaansa tartuntariskillä kun työntekijä flunssaisena tulee työhön ja myös sillä että sairausajat saattavat pidentyä. Kaikissa näissä väitteissä on enemmän tai vähemmän perää. Pitää kuitenkin muistaa että kustannukset näistä lyhytaikaisista sairauspäivistä ovat osaa työnantajan palkkakustannuksia, joita halutaan kilpailukyvyn takia saada alenemaan.
Tämän tyyppisessä riitakysymyksessä on syytä miettiä mitä vaihtoehtoja voisi löytyä ilman että tavoitteesta tingittäisiin
Onko hallituksen suunnitelma se kaikkein paras? Tätä miettiessäni ja laskelmia tehtyäni eri vaihoehdoista, pidän parempana sellaista vaihtoehtoa, jossa on pienempi riski tulla sairaana työhön.
Se voisi esimerkiski olla sellainen, missä päiväpalkan leikkaus olisi 1. päivältä 60, kahdelta seuraavalta 40 ja sen jälkeisiltä päiviltä 20%. Kolmannesta sairauspäivästä lähtien tämän vaihtoehdon taloudellinen vaikutus on niin työntekijälle kuin työantajalle yhtä suuri kuin hallituksen esityksessä. 
Kahden päivän sairausajalta ero on 20% kun hallituksen esityksessa työntekijä menettäisi päiväpalkastaan 120% (100 + 20) ja vaihtoehdossa 100% (60 + 40). Yhden päivän poissaolon ero olisi 40% (100 – 60). 
Olisiko tämä vaihtoehto sellainen, jossa kynnys olisi sopivan korkea niin silloin kun työntekijä miettii lähteäkö ”pikkusairaana” työhön kuin myös tilanteissa joissa palkan menetys ei ole liian suuri kotiin jäämiselle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Järkipohdintaa.

Mitä jos palautettaisiin yrityksille KELA-maksu ja siirrettäisiin saikun maksu Kelalle?

Pekka Heliste

Nuo ensimmäisen päivän kulut ovat n 20 % yrityksen sairaskuluista

Kaikista eniten kuluja yrityksille aiheuttaa julkisen terveydenhoidon jonot, ne aiheuttavat 70 % terveydenhoidon kuluista eli 10 miljardia

Mutta sillähän ei ole mitään väliä

Toimituksen poiminnat