Bjarne Kallis

Volkswagenin johtajaa palkitaan ruhtinaallisesti epäonnistumisestaan

Miten on mahdollista, että suuryritysten hallitukset ovat hyväksyneet työsopimuksia, jotka ruhtinaallisesti palkitsevat johtajaa vaikka tämä on tehtävässään täysin epäonnistunut ja jopa aiheuttanut suurta vahinkoa yritykselle? Tuorein tällainen esimerkki tulee Saksasta, jossa Volkswagenin pääjohtaja Martin Winterkornille yhtiö makaa vähintään 32 miljoonaa euroa suuruisen eläke-edun ja lisäksi ”erorahan”, jonka suuruudesta yhtiön hallitus huomenna päättää. Mikä on sitten pääjohtajan osuus skandaalissa, josta ei ainoastaan Volkswagen-koncerni vaan myös Saksan teollisuus tullee kärsimään miljardeja euroja, on tietenkin vaikea sanoa. Tästä pääjohtaja kantaa vastuun riippumatta siitä tiesikö hän siitä vai ei.

Meilläkin monet tappiollisten suuryritysten vuosikertomukset kertovat miten yrityksen johtoa tappiosta huolimatta palkitaan erilaisilla lisillä. Menetelmä ei paranna työyhteisön ilmapiiriä varsinkaan niissä yrityksissä, joissa väkeä on irtisanottu.

Mitä mahtavat ajatella ne yhtiön hallituksen jäsenet, jotka tuollaisia johtajasopimuksia ovat hyväksyneet? Pelkään pahoin ettivät he sitä ainakaan pahasti moiti.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Eikös herra johtaja ollut Audin palveluksessa silloin, kun tuo testisyklin tunnistava ohjelmisto otettiin virallisesti käyttöön?
Järjestelmä on kyllä tavalla tai toisella käytössä hyvin monella muullakin autotehtaalla, joita voi halutessaan alkaa haarukoimaan vertaamalla mitattuja ja ilmoitettuja kulutuslukemia. Siitä syystä en välttämättä nostaisi volkkaria tikun nokkaan tässä asiassa.

Käyttäjän ehdokas8blogituusisuomifi kuva
Bjarne Kallis

Volkswagen ei ollut puheenvuoroni kohteena vaan eri yhtiöiden hallitusten hyväksymät järjettömät johtajasopimukset.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Se on Uusliberalistinen maailman tapa. Sitä harrastetaan hartaasti suomessakin eläkevakuutusyhtiöiden "hallitusammattilaisten" toimesta.

Hallitusammattilaiset jakavat toisilleen paikkoja omistajan mandaatilla ristiin "kohtuullisin" työehdoin.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Ei Saksa EU johtomaana voi sentään tehdä aivan mitä vaan. Kai sakemanni oli varma, että oman sisäpiirin EU valtiot eivät saa fuskaajaa kiinni, eivätkä uskalla puhua. Sen teki kuitenkin toinen mahti, USA ei alennu kaikelle roskalle mitä piipuista tulee, pakoputkesta puhumattakaan. Vaikeata se on sanoa koko totuutta, mutta peräti ylimielistä luulla, etteikö totuus paljasta valhetta aikanaan. Saksan maine hiipuu hiljalleen, kuinka käy satelliittien. Meni vähän sivuun aiheesta, mutta johtajat toimivat eri alojen ja asiantuntijoiden juoksupoikina. Vaikka muuta haluavat väittää, eivät he tiedä, ellei heille kerrota. Heillä on suojelijansa ja suurimpana suojana se raha.

Toimituksen poiminnat