Bjarne Kallis

Kodittomia keskuudessamme

Luin eilen kööpenhaminalaisten kodittomien yhä pahenevasta tilanteesta. Yhdistys ”Lämmin sänky” joutuu vuokrasopimuksen päättymisen johdosta sulkemaan yhden 50 vuodepaikan yömajan. Kukaan ei osaa sanoa mihin kodittomat sen jälkeen lähtevät. Samanlaisia ongelmia löytyy kaikista suurkaupungeista. Myös Helsingissä on satoja kodittomia. Sen olen itse ihan konkreettisesti voinut todeta. Pari vuotta sitten ei ollut mitenkään harvinaista että kylminä pakkasiltoina törmäsin asuntoni kerrostalon porraskäytävän lattialla lämpöpatterin vieressä makaavaan kodittomaan. Mitään harmia siitä ei ollut minulle ja tuskinpa kenelle muullekaan asukkaalle. Talonmiehelle saattoi ehkä joskus tulla vähän ylimääräisiä siivoushommia.  Kovista pakkasista huolimatta en ole tänä talvena kertaakaan tavannut porraskäytävän lattialla makaavaa koditonta. Voisiko mahdollisesti olla niin, että Helsingin kaupunki on onnistunut tarjoamaan kodittomille katto pään päältä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Mr. Fockr (nimimerkki)

Helsinki on ensin kupannut rahat maakunnista ja kun rahat ovat loppuneet, on pitänyt lähettää ihmisiä pätkätöihin joista tiputaan kadulle.

"Juna hiljaista miestä kuljettaa"

Helsinkiläiset itse ovat sitä mieltä, että on oma vika jos joutuu ojaan. Kaikki eivät kuitenkaan ole raakoja kyynärpäätaktikoijia ja siksi osalle käy huono arpa.

Mr. Fockr (nimimerkki)

..niin, että miten se Jumalan pelossa kasvatettu nöyrä maalaispoika Helsingissä pärjää?

Hurstin jonossa niitä näkee. Hyviä ihmisiä joille maailma on aivan liian julma paikka.

Miten olisi Bjarne, jos asemassasi järkkäisit näille ihmisille töitä ja itsetuntoa, etkä vain jeesustelisi?

alli (nimimerkki)

Kyllä toi Mr. Fockr ja muut stadilaiset on sitten fiksuja. Olispa meillä täällä maallakin yhtä hienoja ja valikoituneita asujia. Tekstistä oikein paistaa läpi tuo maaseudun halveksunta.
PS. Kyllä siellä Helsingissä on myös jokunen menestynytkin maaseututaustainen , eivätkä kaikki ole Hurstin jonossa. Taitaa vain olla niin että niitä alkuperäisiä (esim. viidennen sukupolven stadilaisia) on jo vähemmistö.

Neitix (nimimerkki)

Poliisi esti asunnottomien mielenosoituksen viimeviikolla Hesassa.

jaska (nimimerkki)

Bjarne, kysäseppä asuntoministeriltä mitä stadissa, tai koko pääkaupunkiseudulla on tehty ja kokoajan tehdään asunnottomuuden hyväksi. Veikkaan että tulet yllättymään, se nimittäin on aika paljon mitä tähän hommaan on satsattu.

jaska (nimimerkki)

Jatkan vielä. Selkeämmän vastauksen ja kokonaiskäsityksen saat ehkä Helsingin diakonissalaitokselta ja sininauhaliitosta. Viimeistään vuoden 2011 loppuun mennessä tulisi olla hyvä tilanne siinä mielessä että asunnottomille on järjestynyt runsaasti asuntoja.

intrigööri (nimimerkki)

Suomesta on parin viimeisen vuosikymmenen aikana "järkeistetty" paikka, missä ei ole tavalliselle kulkijalle töitä. Jos jotain olisi, niitä hommia tekemässä on ulkomaalaisia. Niinpä asunnottomaksi pudonneen on erityisen vaikea päästä koskaan edes köyhän taviksen tasolle, vaikka hänellä ei olisikaan erityisiä ongelmia.
Suomen valtiolla ja kunnilla on vielä toistaiseksi ja tulevaisuudessakin sen verran rahaa, että hyvinvointiyhteiskunnan paikkaustalkoot voitaisiin aloittaa ruohon juurilta eli asunnottomista, sekä mt- ja päihdeongelmaisista. Tähän heikoimpien joukkoon kuuluu tietysti monia muitakin ryhmiä.
Asunnottomille voitaisiin rakentaa uusiakin edullisia asuntoja ja sitä myöten käynnistää muitakin uusia peruspalveluita niitä tarvitseville. Tekijöitä ja osaajia tällaisiin hankkeisiin olisi nykyisin tarpeeksi vaikka töitä tehtäisiin neljässä vuorossa. Mutta leipäjonot ja työttömät eivät oikeasti kiinnosta päättäjiä, eihän sellainen luo otollista Suomi-brändiä, täällähän on kerjääminenkin ulkoistettu.

Vilho Juntunen (nimimerkki)

Kannanotto se on tämäkin mitä erilaisimpiin elämänilmiöihin.
http://costofwar.com/
Asiat pitää vaan suhteuttaa oikeisiin viitekehyksiin.

jaska (nimimerkki)

Intrigööri. Oletko ottanut asioista selvää? Epäilen että et, voin vakuuttaa että varsinkin Helsinki on tehnyt viimevuodet pirusti töitä kitkeäkseen asunnottomuutta. Heille ollaan rakentamassa tiloja, siksi asiat hivenen kestää, mutta niitä tulee aikasta paljon, sanosin tuntuvasti. Katsotaan sitten kun asiasta uutisoidaan enemmän, eiköhän taas lähde kirjotukset liikkeelle, että miks niitä hyyssätään. Mikään kun ei koskaan kelpaa.

Hantta (nimimerkki)

Montako mahanmuuttajaa, "turvapaikanhakijaa" tai suomen mustalaista tiedät olevan kodittomina? Montako heistä olet nähnyt asunnottomien mielenosoituksissa?

Mr. Fockr (nimimerkki)

#10. Suomessa viranomaiset jakavat kansalaisoikeuksia vieraan valtioiden kansalaisille. Siitä pitäisi laittaa joku sossutäti esimerkiksi vankilaan.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Luulen, että Helsingin villikanit ja asunnottomat on pakkanen korjannut. Herra antoi, Herra otti, kiitetty olkoon Herran nimi. Lämpimästä ilmastosta eli kylmästä säästä johtui tämäkin.

Tauno O. Mehtälä (nimimerkki)

Tarkistin tuossa välillä, että Barne Callis oli todella opposition riveissä äänestämässä hallitukselle epäluottamusta sen köyhdyttämispolitiikan vuoksi. Yksi kd oli poissa äänestyksestä, mutta se ei ollut Callis.

Jos Kristillisdemokraatit olisivat olleet hallituksessa, toki Barne-babynkin ääni olisi mennyt köyhien kyykyttäjien puolelle.

On se sentään likipitäen jumalan johdatusta, ettei Barnen tielle ole sattunut yhtään koditonta torkkujaa rappukäytäviinsä. Hallelujaa!

Sloganiksi kd-porukalle seuraaviin vaaleihin ehdotan Kokoomusta mukaillen: 'Hei, me jeesustellaan!'

intrigööri (nimimerkki)

"Köyhät teillä ovat aina keskuudessanne, eikä heitä ole varaa auttaa, joten auttakaamme rikkaita! Jos köyhillä ei ole leipää, syökööt leivoksia. Taivaassa on sitten tarjona köyhillekin."
Sarjassamme kuolemattomia mietelauseita vapaasti mukailtuina tämän päivän Suomen poliittisiin tarpeisiin.

Jari S (nimimerkki)

Suomalaisen pääkaupunkiseudulle muuttavan mahdollisuudet kohtuulliseen elämisen tasoon ovat huonommat verrattununa pakolais- tai perheenyhdistämistatuksella tuleviin afrikan tai kaukoidän ihmisiin joille järjestetään automaattisesti kunnan maksamat kovanrahan vuokra-asuntomarkkinoilta hankkimat asunnot.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

#6# Jaska

"Jatkan vielä. Selkeämmän vastauksen ja kokonaiskäsityksen saat ehkä Helsingin diakonissalaitokselta ja sininauhaliitosta."

Korjaan hieman kirkoitustasi jos sallit. Sininauhaliitto on Kristillisten päihdetyöjärjestöjen keskusliitto, jolla on ernäisiä tutkushankkeita.
Sininauhasäätiö on taas tuetun asumisen osaaja PK-seudulla, jolla on parisataa omaa asuntoa tällä hetkellä, 1-2 vuoden kuluessa parisataa lisää.
Sen lisäksi se tekee kuntien kanssa yhteistyötä tuettua asumista, tarjoamalla palveluja sosiaalisen ja kokonaisvaltaisen isännöinnin saralla.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Voi kauhistus kuinka paljon virheitä, sitä se on ei auta selitellä.

Toimituksen poiminnat