Bjarne Kallis

Miten näin pahasti voi erhetyä?

EU-komission entinen pj Romano Prodi sanoo Bild-lehden mukaan "että jokainen tietää, ettei Kreikka koskaan maksa velkaansa". Pitäisikö hänelle kertoa että Suomesta löytyy paljon johtavia politiikkoja, jotka uskovat ja jopa väittävät että kyllä Kreikka maksaa.
Lehdessä palautetaan lukijan mieleen mitä aikaisemmin Kreikan maksukyvystä on lausuttu. Presidentti Papandreo sanoi v 2011 että "jokainen sentti maksetaan takaisin ja vielä hyvällä korolla" Presidentti Samaras vuonna 2012 "Tietenkin maksamme kaikki velat takaisin - minä lupaan" . Kansleri Angela Merkel v 2010 "Kaikki asiantuntijat vahvistavat että Kreikka ja Irlanti maksavat velkansa". IMF:n Lagarde v 2010 "kaikki velat maksetaan korkoineen takaisin". Saksastakin löytyi johtava politiikko joka väitti että "Kreikkalaina tulee oleman Saksalle hyvä kauppa"
Muistan hyvin mitä itse edsukuntakeskustelussa v 2010 sanoin kreikkalainoista. Viittasin velan määrään, Kreikan vientiin ja työttömyyslukuihin ja vedin niistä saman johtopäätöksen silloin kuin Romano Prodo tänä päivänä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Totuus selviää onneksi aikanaan, siihen asti on vain mielipiteitä.

Käyttäjän ehdokas8blogituusisuomifi kuva
Bjarne Kallis

Näin on Perttu, mutta perusteluja ehdotuksilleen päättäjien täytyy esittää. Perustelut ovat joskus olettamuksia ja voi käydä todella huonosti mikäli ne eivät sitten toteudu.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Kirjoitat viisaita sanoja. Vaikka kyllähän kaikki oikesti tiesivät jo v 2010 että Kreikka ei tule koskaan maksamaan velkojaan. Aina löytyy silti riittävästi poliitikkoja tai jopa ekonomisteja, jotka ovat oman nykyisen tai tulevan virkansa puolesta teeskentelmään tai valehtelemaan.

Itse uskoin tosin silloin 2010-2011 että Kreikan euroerosta seuraava markkinashokki saattaisi auheuttaa oikeasti haittaa Suomelle, kuten meille peloteltiin. Nyt uskon tai tiedän että tuo luulo/pelko oli väärä. Pelottelijat (Katainen) petasivat vain omaa uraansa EU:ssa. Koko euro olisi pitänyt purkaa hallitusti jo tuolloin ja Ranska ja Saksa olisivat saaneet pääomittaa itse Kreikkatappioita kärsineet pankkinsa.

Syksyllä uutisoitiin että Bjarne olisi Kokoomuksen ehdokkaana kevään vaaleissa. Pitääkö paikkansa vai onko tämä peruttu, koska täällä puuheenvuorossa ei näy ilmoitusta ehdokkuudesta tai puoluetta. Kokoomuksen Katainen ja Stubb olivat kaikkein innokkaimmin myöntämässä tukea Kreikkaan väittivät että Suomi jopa tienaa tällä tuella.

Käyttäjän ehdokas8blogituusisuomifi kuva
Bjarne Kallis

Kyllä se pitää paikkansa. Olen ehdokkaana Kokoomuksen listalla Vaasan vaalipiirissä. Yhteiskunnan suurin ongelma tällä hetkellä on velkaantumisen trendi. Jokainen tietää miten sen käy joka joutuu lainaaman rahaa korkoihin vielä sen jälkeen kun on myynyt tuottavaa omaisuutta. Vakavammin tähän suureeen ongelmaan suhtautuu Kokoomus.

Janne Suuronen

"Vakavammin tähän suureeen ongelmaan suhtautuu Kokoomus."
:)

Loistava puoluevalinta ja lausahdus Kreikkojen velkablogissa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Imatran Voiman myyminen oli juuri sitä tuottavan omaisuuden myyntiä. Muistaakseni olit myynnin kannalla? Maksavana veronmaksajana en ole ollut tuohon liikkeeseen tyytyväinen.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Lause:
"Vakavammin tähän suureeen ongelmaan suhtautuu Kokoomus"

tarkoittaa käsittääkseni sitä, että Kokoomus leikkaisi eniten julkisia menoja ja laskisi vielä veroja, jolloin pitäisi leikata vielä enemmän.

Tästä aiheesta on keskustelua Touko Aallon blogissa:http://toukoalto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/187092-valtio-ei-ole-kotitalous-eika-yritys

Jos nämä leikkaajat (Kok, Kepu) päästetään kunnolla leikkaamaan, saadaan Suomen BTK varmasti laskuun ja tasapaino saavutetaan ehkä 5 - 10 vuoden kuluttua, jolloin ei voida enää puhua hyvinvointivaltiosta sellaisena minä se tunnettiin tähän saakka.

Tavataan kevään mittaan jossain Kokkolan vaalikojulla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Hei me tienataan tällä"- Katainen on tässä asiassa huomattavasti uskottavampi kuin joku entinen EU-komission puheenjohtaja, eläkeläinen.

Katainen on taloustaitojensa ja -osaamisensa perusteella nytkin hoitamassa tärkeitä ja vastuullisia tehtäviä Euroopan ytimessä. Hän on työllisyydestä, kasvusta , investoinneista ja kilpailukyvystä vastaavana komissaarina EU:ssa eli mukana vielä aktiivi työelämässä.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Pelonsekaisin tuntein saa odottaa Jyrkin työn tuloksia.

Käyttäjän ehdokas8blogituusisuomifi kuva
Bjarne Kallis

Muistan kyllä että eräs toinen henkilö hallituksessa sanoi "Mitä enemmän lainaamme sitä enemmän tienaamme". Yrityn silloin kyllä kysyä mikseivät rahalaitokset tätä ymmärrä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Suomessa on paljon poliitikkoja jotka kannattajineen ovat laittaneet koko elämänkatsomuksensa peliin sen eteen että Kreikka eroaa/pysyy eurossa. Kanta on hakattu kiveen.
Hieman fiksummat ovat pelkästään tehneet töitä sen eteen ettei niin kävisi.

Jos aiempi Kreikan eroeuro olisi aiheuttanut massiivisen keskieurooppalaisen pankkikriisin, niin kukin voi tahollaan kuvitella mitä se olisi pahimmillaan vaikuttanut esim meikäläisten vientiteollisuudelle tai eläkesijoituksille. Nyt asialla voidaan enää spekuloida kun kristallipalloa vaihtoehtomenneeseen ei ole.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Olisi aiheuttantu mitä tahansa, niin moraalin kannalta on välttämätöntä, että sijoittajat kantavat vastuunsa. Nyt sijoittajavastuu on ulkoistettu EU:n valtioille, jotka ovat ottaneet lainaa ja maksaneet näille yksityisille laitoksille heidän velkansa Kreikan kautta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Oliiveillako? Tupakallako?" (Kansanedustaja Pentti Oinosen retorisia kysymyksiä Kreikan velanmaksumahdollisuuksista.)

- No jaa, miksei vaikka oliiveilla ja tupakalla, mutta tietysti myös turismilla monine alalajeineen. Parinsadan vuoden kuluttua kaikkialla tunnetaan slogan "Kreikka - maa joka maksoi velkansa".

Janne Suuronen

Luultavimmin Kreikan velat tullaan hoitamaan tavalla, jossa kukaan poliitikoista ei menetä kasvojaan. Tavalla, jonka jälkeen kaikki voivat pitäytyä väitteissään olleensa oikeassa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kerrankin Jannen kanssa samaa mieltä! ;)

Veikkaan, että velkoja lykätään loputtomasti ja pikkuhiljaa inflaatio syö ne. Ei se ihan noin yksinkertaista ole, mutta tähän suuntaan varmasti mennään.
Jos ole ymmärtänyt Zipraksen/Varoufokiksen ehdotuksen oikein, niin Kreikan päästyä kasvu-uralle niin ylijäämästä otetaan osa velanmaksuun ja kaikki voivat väittää tehneensä "hyvin". Ja mistä kummasta maksetaan jos ei ylijäämästä?

Itse kannatan eroa €urosta, koska silloin täällä Kreikassa lähtisi varmasti kasvu käyntiin, vaikka se ensimmäiset pari vuotta kurjistaisi joidenkin taloutta edelleen. Näen kuitenkin rajun devalvaation ainoana ratkaisuna; vienti ja turismi ovat kuitenkin ratkaisun avaimet, eikö niin?
Toisaalta kun köyhistä on luvattu pitää huolta, niin ei se nälkä niin pahalta tunnu, jos kansa tietää että nöyrryytys loppuu ja *kaikki* rakentavat taas.

Voi tietenkin tuntua tylyltä, mutta jos katsoo tämän dokumentin, (Dokumenttiprojekti Kreikasta), niin ymmärtää, ettei näin voi jatkua:
https://www.youtube.com/watch?v=owDX3f7vUpA

Henry

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Henry kirjoitti: Veikkaan, että velkoja lykätään loputtomasti ja pikkuhiljaa inflaatio syö ne. Ei se ihan noin yksinkertaista ole, mutta tähän suuntaan varmasti mennään".

Juuri niin! Näin tapahtuu jo nyt, koko ajan. Kreikan velka on 320 miljardia, josta euromaiden veronmaksajat ovat ottaneet harteillaan 75%. Siitä summasta noin 3/5 osaa hoitaa Luxemburgista käsin Klaus Regling, joka kertoi eilen, että Kreikka "saa" täten, olemattoman koron ja pitkän, pitkän maksuajan ansiosta, noin 8,7 miljardia/vuosi.

Oikeasti euromaat ja IMF ovat antaneet Kreikalle 240 miljardin euron lainan, mutta tämäkin summa on todellisuudessa laskenut jo 40%, olemattoman koron ja pitkän maksuajan ansiosta. Näin ollen siitäkin jo 100 miljardia on "annettu lahjaksi". Esimerkiksi Hollannin osalta tämä tarkoittaa 8 miljardin häviö. Kyseinen maa antaa Kreikalle oheisen lähteen mukaan 0,5 miljardia/vuosi. Kreikkalaisten on hyvä muistaa näitäkin tosiasioita. Aivan kuten Suomessa, myös Hollannin poliitikot puhuivat 4-5 vuotta sitten, että "tällä lainaohjelmalla jopa tienataan" (valtionvarainministeri Jan Kees de Jager). Suomalaisten ei tarvitse siis hävetä omaa sinisilmäisyyttä.

Tässä lähde:
http://www.elsevier.nl/Europese-Unie/blogs/2015/2/...

Mutta, kuten aina: kiitos Sauli ja Paavo, että saamme olla mukana maksamassa!

Toimituksen poiminnat